Next refresh in seconds

Ne bacajte ljuske od jaja mogu vam odlično poslužiti

loading...

Poznato je da ljuska jaja sadrži 90% kalcija i da je najbo­lji prirodni izvor tog minerala. Kada pripremamo kolače, žutanjak i bjelanjak iskoristimo, a ljusku bacimo. A zašto ljusku bacamo? Ljuska se može iskoristiti na puno, puno načina.
Ljuska od jaja savršen je izvor vitamina i minerala kod razvoja malih biljaka

Zaštita vrta od nametnika
Zdrobite ljuske i posipajte ih po vrtu ili oko vrta kako bi odvratili štetnike, prvenstveno puževe koji ne vole svojim mekanim tijelom puzati preko oštrih komada ljuski.

Prirodni dodatak vitamina biljkama
Ako u vrtu sadite paradajz i na njemu se pojave tamne, trule mrlje, to je znak da nedostaje kalcija. Smrvite ljuske od jaja i pospite oko biljaka.
Za kvalitetniji kompost
Radite li kompost za vrt, obavezno dodajte i ljuske od jaja zbog velikih količina kalcija, a koje će obogatiti zemlju. Ako ne radite kompost onda ljuske ugurajte direktno u zemlju gdje sadite biljke. Bolje i tako nego da ih bacite u smeće.
Prirodno gnojivo
Zoc od kave pomiješan sa ljuskama od jaja u omjeru 1:4 idealno je gnojivo za sobne biljke.

Protiv proljeva kućnih ljubimaca
Ako vaš kućni ljubimac (pas) dobije proljev, usitnite ljusku od jaja u prah i njime pospite hranu. Možete napraviti prah od veće količine ljuski tako da ih zdrobite u blenderu ili mlincu za kavu i spremite u hladnjak.

Hrana za ptice
Ljuskama od jaja možete hraniti i ptice. Obzirom da su bogate kalcijem dobro će doći pticama u zimskim danima kada je izbor hrane značajno sužen. Samo pazite da ljuske najprije sterilizirate. Ispecite ih u pećnici 20 minuta na 180 C i onda ih zdrobite.

Sredstvo za čišćenje posuđa
Ljuske od jaja izvrsno će očistiti masne naslage na posuđu. Ljuske treba sitno samljeti i pomiješati s malo deterdženta za suđe. Dobiveno sredstvo nanijeti na spužvicu i dobro izribati tavu, lonac ili pećnicu.

Ljuska od jaja savršen je izvor vitamina i minerala kod razvoja malih biljaka
Ubrzivač rasta sjemena
Kako bi potaknuli što brži i kvalitetniji rast nekog sjemena iskoristite ljuske od jaja. Polovicu ljuske napunite zemljom, u nju stavite sjeme i sve skupa posadite u zemlju.

Kako će se vremenom ljuska razgrađivati tako će mladoj biljci davati hranjive tvari. Ljuska od jaja savršen je izvor vitamina i minerala kod razvoja malih biljaka
Mineralni dodatak
Koristite ljuske od jaja kao mineralni dodatak: ljuske nekoliko jaja (prethodno dobro opranih) zalijete s par litara vode i malo limunovog soka. Ostavite par dana u hladnjaku, a nakon toga koristite kao vodu za piće.

Izbjeljivač rublja
Ljuske kao izbjeljivač rublja. Zdrobljene ljuske nekoliko jaja stavite u laganu platnenu vrećicu i ubacite u mašinu za pranje rublja koje će nakon pranja imati lijepu, čistu bijelu boju.

loading...

Leave a comment

Your email address will not be published.


*