Next refresh in seconds

Ovo je način kako najbolje da očistite vašu jetru

loading...

Dr. Danny Manor, profesor na Case Western Reserve University School of Medicine u Ohiju, kaže: “Implikacije naših rezultata mogu imati direktan utjecaj na živote milijuna ljudi koji imaju potencijalni rizik od razvoja s pretilošću povezanim bolestima jetre.”

Dr. Manorov tim proučavao je grupu miševa koji su imali uznapredovali stadij hepatitisa, a koji nije uzrokovan alkoholom, nego je posljedica nakupljanja masti i upale jetre. Bolest jetre je najuobičajenija kod osoba koje su pretile te imaju dijabetes tipa 2, visok krvni tlak i visok kolesterol. Na taj način dolazi do ciroze jetre koja može dovesti do otkazivanja ili dolazi i do raka jetre. Vitamin E se u nekim novim studijama pokazao kao faktor koji umanjuje simptome kod oboljelih ljudi. Da bi ispitao ovu vezu, tim je proučavao miševe koji su imali manjak vitamina E, prenosi magazin.hr.

Kod miševa su uočili povećano nakupljanje masti i druga oštećenja jetre. No, kada su im dali vitamin E, bolesti jetre su se povukle. To potvrđuje odnos između nedostatka vitamina E i bolesti jetre. Dr. Manor je objasnio: “Ovo otkriće može imati značajan utjecaj na zdravlje.”

Međutim, najbolji izvori vitamina E su soja, kukuruz i maslinovo ulje. Orašasti plodovi i sjemenke. A nalazi se i u klicama žitarica. Biljna ulja, orašasti plodovi i sjemenke, lisnato povrće i neobrađene žitarice obično sadrže vitamin E. Dr. Manor je pojasnio: “Jednostavne prehrambene intervencije mogu donijete velike koristi.”

Osim toga, smatra da ova prehrana neće samo pomoći onima koji su trenutno bolesni, nego da može utjecati preventivno na mnoge koji su trenutno zdravi, ali su u opasnosti da postanu pretili ili dobiju dijabetes prenosi Dnevno.hr!

loading...

Leave a comment

Your email address will not be published.


*