Pravila o zamrzavanju hrane

congelator

Pravila o zamrzavanju hrane
Način zamrzavanja namirnica jako je važan kako bi hrana ostala sačuvana i zdrava

Kod zamrzavanja namirnica bitno je obratiti pozornost na nekoliko bitnih stvari kao što su korištenje ambalaže koja je predviđena za pakovanje i zamrzavanje, za manje komade namirnica potrebno je koristiti tanje plastične vrećice, dok je za one veće najbolje koristiti masni papir. Juhe i umake potrebno je spremati u plastične kutije s dobrim poklopcem, dok je plastična folija dobra za sirovo i za pečeno meso.

Pravila ‘ponašanja’ kod zamrzavanja ovise o vrsti namirnice, a u nastavku saznajte kako se ponašati prema kojoj.

Maslac odnosno margarin prije zamrzavanja zamotajte u aluminijsku foliju, s druge strane polutvrdi sirevi (Gauda, Cheddar, Edamer) dobro se ponašaju pri zamrzavanju, s tim da blok sira ne smije biti teži od 500 g ni deblji od 2, 5 cm. Važno je istaknuti da se sir pri zamrzavanju može isušiti te ga valja dobro umotati u aluminijsku foliju, odnosno u vrećicu za zamrzavanje.

Meso je namirnica koja najbolje podnosi zamrzavanje, ali ipak je potrebno pridržavati se nekih uputa kao što su da meso treba biti sigurnog podrijetla te odgovarajuće mekoće, da se ne smije zamrzavati meso koje je već bilo zamrznuto, da je potrebno ukloniti masnoću jer ograničava rok trajanja mesa i da paket mesa ne bi smio biti teži od 2 kg.

Povrće je nešto kompliciranije, jer sadrži mnogo vode (80-90%). Što je veći sadržaj vode, to je povrće osjetljivije na uvjete pohranjivanja. U suhom okruženju povrće će brzo izgubiti svoju svježinu, a osvježiti ga možete brzim umakanjem u hladnu vodu. Ako ga želite čuvati u hladnjaku, spremite ga u ladicu za povrće s visokom količinom vlage.

Spremate li u hladnjak rajčicu i zelenu salatu, pohranite ih odvojeno u plastičnoj ili papirnatoj ambalaži jer rajčica (kao i jabuke) oslobađa plin eten (etilen), koji pospješuje zrenje i starenje, pa će salata, kao i krastavci, kopar, peršin te poriluk brzo požutjeti i izgubiti kakvoću.
Gotovo sve vrste povrća uspješno se zamrzavaju, osim onih koje sadrže veliki postotak vode (rajčica, zelena salata, rotkvica) jer pri zamrzavanju nastali led oštećuje tkivo. Ista pravila vrijede i za voće.

Koliko dugo namirnice mogu stajati u hladnjaku prema preporuci Tvornice zdrave hrane?

Kruh i kolači: 4 tjedna
Odmrzavanje: u omotu: 3 – 6 sati
Juhe, umaci, pite: 1 – 2 mjeseca
Odmrzavanje: juhe – postepeno zagrijavati; umaci – odmrzavati na pari; pite – polako zagrijavati u pećnici
Ribe i školjke – sirova: 4 mjeseca, dimljena: 12 mjeseci, školjke 1 mjesec
Odmrzavanje: u omotu: 6 sati u hladnjaku, 3 sata na sobnoj temperaturi, dimljenu 3 sata u hladnjaku, školjke 6 sati u hladnjaku, 3 sata na sobnoj temperaturi.
Meso
Piletina – 9 mjeseci
Govedina – 10 – 12 mjeseci ;
Janjetina 6 – 8 mjeseci
Svinjetina 4 mjeseca
Mljeveno meso i meso rezano na kocke 2 mjeseca
Povrće
Šparoge 9 – 12 mjeseci
Odmrzavanje: u kipućoj vodi 5 min
Prokulica, kelj, mrkva, artičoka, grašak,špinat, krumpir – 12 mjeseci
Odmrzavanje: nije potrebno; potrebno je samo kratko prokuhati
Cikla, tikvice, cvjetača 6 -8 mjeseci
Odmrzavanje: nije potrebno; potrebno je samo kratko prokuhati
Gljive – 3 mjeseca
Odmrzavanje: u posudi, u hladnjaku

Voće
Grožđe – 2 mjeseca
Odmrzavanje: 2 sata na sobnoj temperaturi.
Tvrdo voće – 12 mjeseci
Odmrzavanje: u omotu, u hladnjaku
Dinja, koštunjavo voće – 12 mjeseci
Odmrzavanje: u omotu, u hladnjaku

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Close