Rat sa insektima

images (3)
loading...

Rat sa insektimaTokom leta a pogotovu kad je zima blaža život nam zagorčavaju razni insekti.Mada danas postoje razna hemijska sredstva treba ih izbegavati ili ređe koristiti . Nađoh nekoliko načina za borbu protiv gamadi sa prirodnim I neotrovnim sredstvima.

Muve

Muve su ne samo dosadne nego I veoma opasne ,jer mogu da prenesu razne bolesti.Najviše ih ima tamo gde ima hrane što znači da nikad ne ostavljate otvorene šerpe koje su van frižidera , da pod perete vodom u kojoj je rastopljeno malo sode bikarbone.Treba ih terati mirisom koje one ne podnose Tako na primer beže od listića lovora raspoređenog po kuhinji ,na stolu u vazi držite grančice paradajza ili metvice ,na prozoru držite saksije sa muškatlom,papratima ili bosiljkom ,možete iskoristiti lepljive trake za muve ili tanjirić sa mlekom I ricinusovim uljem. Dobar je I lepak za miševe kojim premažete obične plastične boce Ili balone I obesite na terasu ili prozor ili po dvorištu.

Bubašvabe

Kažu das u one jedan od najstarijih I najopasnijih insekata na zemaljskoj kugli (uz to su I grozne).Jako se brzo navikavaju na insecticide .Postoji jedno veoma dobro sredstvo kojim ih se možete osloboditi a to je borna kiselina koju možete kupiti u apoteci.Treba je sipati uz zidove u prostoriji u kojoj su se pojavile.Još je praktičnije da se napravi jak rastvor borne kiseline(na 1l vode 1 kesica) ,time se nakvase komadići hleba,stave u poklopce od boca I stave uz zidove.Povremeno kada se hleb osuši treba ga nakvasiti rastvorom ili samo vodom. Mada postoji I jedan prirodniji lek protiv ovih grozota kora od krastavca.Samo je poređate uz zid prostorije I više ih nema. Mada možete I lepo da se dogovorite da svako živi na svojoj teritoriji I da ne smeta onom drugom I rešen problem, možda zvuči nenormalno ali bubašvabe mogu da vas razumeju i da osete vaše raspoloženje.

Mravi

Mrave obično uništavaju dezinsekcijom.Jedini način da ih se rešite je da održavate besprekornu higijenu u stanu da ne ostavljate nezaštićenu hranu ili ostatke jela pogotovo slatkiše.Preporučuje se da se na mesta gde se pojavljuju stavi presečen limun ili soc od kafe ili krupna so ili izmrvljeni opušci od cigareta.Ako ulaze kroz prozor ili vrata dobro je da ispred istih sipate jak rastvor vrelog sirćeta. A ako želite da im postavite klopku nakvasite nivinski papir u jako zaslađenu vodui staviti u pliću kutiju na mesto gde obično prolaze.Biće dovoljno da novine pokupite I bacite u vatru ili u vrelu vodu.Ako zapazite da vam se na voćku redovno penju mravi znači da na listovima gaje biljne vaši .U tom slučaju dovoljno je da se na desetak cm od zemlje na stablo veže krpa natopljena u vodu u kojoj su u toku noći stajali pikavci.Komarci

Zaprašivanje komaraca često ne urodi plodom jer ih ima mnogo . Danas se dešava da ima I komaraca koji zimuju u stanovima . Pošto se zna da vole vlažnu klimu prostorije treba uvek provetravati da bi se smanjila što više vlažnost . Dobro je da se preko leta na prozor stave saksije sa timijanom , bosiljkom I nanom. U vreme kada ima mnogo komaraca dobro je napraviti mešavinu sa uljem matičnjaka I eukaliptusa Čime se namoči gaza I okači iznad kreveta da vas ne grizu dok spavate.Za zaštitu kože od ujeda preporučuje se sledeće sredstvo : ¾ litre jabukovog sirćeta staviti 25 g listova nane I isto toliko žalfije,matičnjaka, ruzmarina I lavande I ostaviti da stoji desetak dana.Dodati 25 g alkohola I procediti kroz gazu.Ovim se mazati.

Moljci

Kažu da moljci ne podnose jake mirise pa je dobro da u ormar od garderobe stavite kesice sa lavandom,lipom ili matičnjakom,komadiće vate natopljene lavandinim uljem,kesice od gaze ispunjeneosušenim ljuskama jabuke,mirišljave sapune,zrna bibera,ili pomorandžu u čiju koru su zabodeni karanfilići.Čim miris izvetri treba ih promeniti.Isto tako su dobri I plodovi divljeg kestena koje treba rasporediti po ormaru pa će njihovo zračenje oterati moljce.Uspešna zaštita je I ako vunene stvari uvijete u novinski papir.

loading...

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Close